Kupne lemoniady są zazwyczaj mieszanką chemikaliów i cukru. Niestety odnosi się to również do drogich produktów ekologicznych. Zdecydowanie zbyt często organiczna lemoniada jest oszustwem szytym grubymi nićmi.

Lemoniada cytrynowo-imbirowa to prawdziwy klasyk na gorące lato. Receptura jest bardzo prosta. Do dużej karafki wlać 1 litr wody mineralnej i dodać 3 łyżki stołowe soku imbirowego. Dodać sok z 2 cytryn i 15 kostek lodu. Cały litr domowej lemoniady zawiera tylko 14 kalorii, 1 gram tłuszczu, 1 gram białka i 3 gramy węglowodanów (cukru). Napój ze sklepu zawiera zazwyczaj 90 gramów cukru na litr.

Mrożona herbata jeżynowa jest domowym napojem gaszącym pragnienie, poprawiającym samopoczucie i zapobiegającym starzeniu się, a to dlatego, że zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczów, ale dużo witaminy E. Smakuje też superpysznie.

Przepis jest następujący: Zalać 3 torebki czarnej herbaty 1 litrem gorącej wody i zostawić na 5 minut. Następnie postawić herbatę w zimnym miejscu. Rozgnieść 50 g jeżyn. Odlać sok i wlać go do zimnej herbaty. Następnie do takiej mieszaniny dodać 50 g świeżych jeżyn, 16 kostek lodu i liście z 4 gałązek świeżej mięty. Mrożona herbata jeżynowa zawiera teinę (kofeinę), która z pewnością cię nieco pobudzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.