Kawa rozpuszczalna czy sypana? Która jest zdrowsza?

Często stoimy przed tym wyborem. Kawa rozpuszczalna czy sypana? Rozpuszczalna jest łatwiejsza w obsłudze, ale droższa od swojej sypanej siostry . Sypana za to potrzebuje więcej czasu, jeżeli chcemy napić się „czystej”. Pozostaje jeszcze aspekt zdrowotności. Kawa rozpuszczalna może zawierać groźne dla zdrowia substancje toksyczne. 

Popularyzacja kawy rozpuszczalnej sięga I wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze nie mieli czasu na froncie, by parzyć ją w tradycyjny sposób i podsunięto im napój, który pobudzał w szybki i łatwy sposób. Moda na kawę rozpuszczalną dotarła również do Polski i stała się bardzo popularna. Warto przyjrzeć się procesowi powstawania kawy, by wyrobić sobie opinię, czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa. Przede wszystkim taki produkt należy do przetworzonych, a szczegółowo preparowanych. Proces powstawania polega na rozkruszeniu ziaren kawy i przepuszczeniu ich przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Dzieli się ją na kilka rodzajów:
  • instant (ekstrakt kawowy) – otrzymuje się ją przez suszenie metodami fizycznymi wyłącznie z kawy palonej, przy użyciu wody jako jedynego czynnika ekstrahującego;
  • instant rozpyłowa – otrzymywana w wyniku suszenia rozpyłowego ekstraktu kawowego;
  • instant aglomerowana – otrzymywana w wyniku procesów, gdzie wysuszone cząsteczki kawy instant są łączone ze sobą w celu uzyskania większych cząstek;
  • liofilizowana – otrzymywana przez wymrożenie naparu kawy, a następnie usunięcie lodu przez sublimację.

Z badań miesięcznika „Świat Konsumenta”, który zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech sprawdzenie ośmiu marek kawy rozpuszczalnej dostępnych na polskim rynku, płyną zatrważające wnioski. Okazuje się, że wiele tego typu produktów zawiera więcej toksycznych substancji, niż dopuszczają normy. Badania przeprowadzono szczególnie pod kątem ochratoksyny A, trucizny produkowanej przez pleśń, która działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek i powoduje uszkodzenia układu nerwowego. Ochratoksyna raz spożyta z żywnością, zostaje w naszym organizmie przez długi czas.

Okazało się, że niektóre dostępne w polskich sklepach kawy rozpuszczalne miały tak wysoką zawartość tej toksyny, że powinny zostać wycofane z rynku!

Niebezpieczne dodatki

Dodatkowo kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który przyjmowany razem z płynami w nadmiarze, może np. uszkadzać błony śluzowe. Szczególnie niebezpieczne są wynalazki typu kawy 2w1 lub 3w1. 90% próbek brazylijskich i włoskich kaw rozpuszczalnych znajduje się ochratoksyna A – niezwykle toksyczna substancja. Podobne badania były prowadzone także w Polsce. W niektórych markach stężenie ochratoksyny A sięgało nawet 21,8 mikrogramów / kilogram – ponad czterokrotnie więcej od dopuszczalnej przez prawo unijne normy (5 mikrogramów / kg). Ochrakosyna A, regularnie przyjmowana w dawkach przekraczających dopuszczalną normę, ma potwierdzone działanie rakotwórcze, uszkadza układ odpornościowy oraz nerki. Ma także właściwości mutagenne – uszkadza strukturę naszego DNA.

Polacy wybierają rozpuszczalną

Od 1969 roku, w którym w Polsce pojawiła się kawa rozpuszczalna zyskuje ona coraz większą popularność. Jesteśmy na drugim miejscu w Europie pod względem ilości wypijanej kawy rozpuszczalnej, tylko Brytyjczycy sięgają po nią chętniej niż Polacy. Warto wiedzieć po co tak chętnie sięgamy

www.zdaniemseniora.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *